Dnes je štvrtok, 26.november 2020, meniny má: Kornel
Čas čítania
1 minute
Zatiaľ prečítané

Karí z červenej šošovice

marec 15, 2020 - 10:14
Ak si trúfate aj na náročnejšie jedlá a varenie patrí k vašim obľúbeným aktivitám, nasledujúci recept nepochybne oceníte. V hlavnej úlohe je šošovica, ktorá v kombinácii s karí získava výnimočnú chuť. Presvedčte sa sami.
Čas varenia: 
30 minút
Čas prípravy: 
10 minút
Ingrediencie: 
160 g červenej šošovice
800 ml kokosového mlieka
200 ml pomarančovej šťavy
3 pl kokosového oleja
200 g kešu orieškov
  trochu zázvoru
2 strúčiky cesnaku
2 červené papriky
3 mrkvy
2 sušené čili papričky
2 pl nasekaných mätových lístkov
1⁄2 l vody
2 čl soli
1 čl mletého kardamómu
1 čl mletého koriandra
1 čl mletej kurkumy
1 Cibuľu
  mleté čierne korenie
Inštrukcie: 

Cibuľu a cesnak ošúpeme a nasekáme. Zázvor nasekáme. Papriku očistíme a nakrájame na kocky. Karotky ošúpeme a nakrájame na plátky. Sušené čili papričky rozmrvíme alebo nakrájame na malé kúsky. Šošovicu dáme do sitka a dôkladne umyjeme. Zohrejeme hlbokú panvicu alebo hrniec, necháme v ňom rozpustiť 2 ČL kokosového oleja a krátko v ňom osmažíme cibuľu, prášok z kardamómu a kurkumy, 2 PL zázvoru a cesnak. Pridáme papriku, karotku a červenú šošovicu a asi dve minúty smažíme za stáleho miešania. Pridáme sušené čili papričky, kokosové mlieko a pomarančovú šťavu (prípadne vodu) a na strednej teplote varíme asi 20 minút, kým zelenina a šošovica nie sú hotové. Keď karí zhustne, pridáme viac pomarančovej šťavy (alebo vody), až kým nedosiahneme želanú konzistenciu. Na záver dochutíme soľou, kurkumovým práškom a čerstvo pomletým čiernym korením. Na horúcej panvici 2  až 3 minúty nasucho osmažíme kešu orechy, kým zľahka nezhnednú, ozdobíme mätou. Podávame s basmati ryžou alebo pitou.