Dnes je pondelok, 19.október 2020, meniny má: Kristián
Čas čítania
menej ako
1 minúta
Zatiaľ prečítané

Východniarska máčanka

december 10, 2019 - 13:00
Slovenské regióny sú mimoriadne bohaté na kultúru, tradície, zvykoslovie, ale aj gastronomické špeciality, a to najmä pokiaľ ide o vianočné sviatky a štedrú večeru.
Popis receptu: 

Inšpirujte sa našimi regionálnymi tipmi a prineste si na štedrovečerný stôl aj kúsok z chuti iného slovenského kúta. 

Čas varenia: 
30 minút
Čas prípravy: 
10 minút
Ingrediencie: 
4 hrste sušených húb
100 g údeného mäsa
3 strúčiky cesnaku
1 l šťavy z kyslej kapusty
250 ml Kyslej smotany
2 pl hladkej múky
  Bobkový list
  rascu
  Nové korenie
  mleté čierne korenie
  Soľ
Inštrukcie: 
  1. Huby namočíme v studenej vode aspoň na hodinu, ideálne deň vopred.
  2. Do väčšieho hrnca nalejeme šťavu z kyslej kapusty a ochutnáme. Ak je príliš kyslá, zriedime vodou.
  3. Do šťavy pridáme bobkový list, nové korenie, rascu a mleté čierne korenie. Pridáme aj roztlačený cesnak, kúsok údeniny a scedené huby.
  4. Varíme, kým huby nezmäknú.
  5. Medzitým rozmiešame v miske kyslú smotanu s múkou, štipkou soli a trochou vriacej polievky.
  6. Z polievky vyberieme údeninu (môžeme, ale nemusíme ju pokrájať na kúsky a vrátiť neskôr do polievky), bobkový list aj nové korenie.
  7. Prilejeme smotanu, zamiešame a necháme zvariť asi 2 až 3 minútky. Ochutnáme a prípadne dosolíme.