Dnes je sobota, 23.január 2021, meniny má: Miloš
Čas čítania
2 minutes
Zatiaľ prečítané

Za kvalitnú kávu si priplatíme, no zdravie má nevyčísliteľnú hodnotu

november 23, 2020 - 14:37
Pitie kávy by malo byť pre konzumenta zážitkom. Ten sa dá však dosiahnuť iba vtedy, ak je káva, ktorú pije, kvalitná. A na to má vplyv viacero faktorov.
Foto: 

„Základným pravidlom je, že delikátna a zdravšia káva je tá, ktorá bola vypestovaná vo vyššej nadmorskej výške, t. j. od 1700 až 2200 m n. m. Kávy dopestované v takejto nadmorskej výške obsahujú minimum kofeínu a sú teda chutnejšie a zdravšie,“ vysvetľuje Kávoholik – pražiar Ján Havránek. Veľmi dôležité je tiež vedieť, aký bol zber kávovníkových zŕn, ich spracovanie a následné uskladnenie. „Kvalitné kávy sú zbierané ručne, kde zberač vyberá len pekné zrelé čerešne. Takýto zber je časovo náročnejší a pochopiteľne aj drahší, čo sa v konečnom dôsledku premietne aj do ceny zelenej kávy,“ uvádza pražiar. Pri lacných, a teda menej kvalitných kávach sa pri zbere používajú stroje. „Hovorí sa mu úplný zber. To znamená, že sa zozbierajú všetky kávové čerešne aj nezrelé, zhnité, plesnivé alebo s akoukoľvek inou vadou,“ vysvetľuje Ján Havránek. Ak sú ešte následne nesprávne spracované a nevhodne uskladnené, sú takmer vždy kontaminované mykotoxínmi.

Lacná káva je s vysokou pravdepodobnosťou aj nezdravá

Tieto spomínané veľmi nepríjemné plesne môžu ďalej vplývať na naše obličky, krvný tlak, sú rakovinotvorné a môžu mať dokonca negatívny vplyv aj na mozog. Ak to zosumarizujeme, lacnejšie kávy majú nízku cenu najmä preto, že sú zo zmesi zŕn nízkej kvality a je oveľa vyššia pravdepodobnosť, že sa do nej dostanú aj zrná napadnuté plesňou. Často stačí aj 5 % takýchto zŕn a je kontaminovaná celá káva. „No a povedzme si na rovinu. Jedli by ste doma plesnivý chlieb? Určite nie. Žiaľ, bežne sa stáva, že výrobcovia aj takúto kávu šikovne upražia na tmavú farbu, pridajú arómy, zabalia do lákavých obalov a ponúkajú ich za veľmi výhodné ceny,“ pripomína pražiar Havránek Pri pití takýchto nekvalitných káv však do tela dostávame toxíny, o ktorých nežiaducich účinkoch netreba veľa hovoriť.

Čerstvá káva musí voňať

To, či je káva čerstvá zistíme ihneď po otvorení vrecka. Jednoducho, musí voňať. Príjemne kávovo. Tak, ako si ju predstavíme, keď si na kávu spomenieme. Všetky ostatné pachy nám napovedia že ide buď o starú kávu alebo o kávu upraženú zo zŕn s rôznymi defektami. Treba si tiež uvedomiť, že káva je potravina, ktorá pracuje. Môže skysnúť, splesnivieť ako ktorékoľvek iné potraviny. Nevýhodou však je, že kým plesnivé kurča spoznáte na prvý pohľad, káva zostane krásne hnedá.

Všímajte si zrnká

V prvotriednej jednodruhovej káve určite nenájdete polámané zrnká, zrnká rôznej veľkosti a farby, ani žiadne spálené úlomky. Spozornieť treba tiež pri svetlých zrnkách s tmavými fľakmi, ide o príznak plesne. Úplne čierne zase môžu byť s vysokou pravdepodobnosťou karcinogénne. Pri lacných nekvalitných kávach tiež môžete uvidieť aj malé dierky na zrnkách. Tie spôsobuje chrobák, ktorý napadá kávovníkové zrná a vyžiera ich zvnútra. Takáto káva má navyše trpkú chuť.

Buďte nároční, očakávajte zážitok

Ak má byť pitie kávy zážitkom, chceme piť kvalitnú kávu a zdraviu neškodnú kávu, mali by sme uprednostniť kávy od lokálnych pražiarní. „Iba tak sa k nám dostane vrecko čerstvej kávy, ktoré má vrchol svojej akosti cca po dvoch týždňoch od praženia. Kvalitná káva, by preto dátum praženia mala mať určite na obale,“ uzavrel Havránek.

- - Inzercia - -