Sviatočné pečenie s RISO: Hruškový cheesecake s karamelom
Potrebujeme:
200 g maslových sušienok
75 g masla
600 g zaváraných hrušiek
100 g cukru
4 PL Extra pomarančového džemu RISO
500 g mascarpone
200 g kyslej smotany
4 vajíčka
Na karamel:
200 g cukru
5 PL vody
125 ml smotany
50 ml brandy
Na hrušky:
4 hrušky
500 ml vody
2 vrecká čierneho čaju
50 ml brandy
6 klinčekov
celá škorica
Sušienky podrvíme na jemno a zalejeme maslom. Poriadne premiešame a natlačíme do formy. Vložíme do rúry na 180 °C a pečieme asi 10 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť. Teplotu znížime na 160 °C. Hrušky zlejeme z nálevu a rozmixujeme spolu s cukrom a džemom na kašu. Pridáme mascarpone, smotanu a premixujeme. Po jednom zašľaháme vajíčka. Zmes vlejeme do formy. Formu obalíme dvoma vrstvami alobalu zospodu a dookola. Formu vložíme do pekáča, do ktorého nalejeme vriacu vodu tak, aby siahala asi do polovice formy. Pečieme pri teplote 160 °C asi 70 až 80 minút. Po dopečení by mal byť cheesecake trasľavý v strede. Necháme ho asi hodinu chladnúť na kuchynskej linke a potom premiestnime na noc do chladničky. Na karamel zmiešame cukor a vodu a necháme zahrievať v panvici na najvyššom plameni. Nemiešame ani nechytáme. Keď začne chytať cukor jantárovú farbu premiešame a vlejeme smotanu. Pozor na horúci dym. Miešame až kým nevznikne omáčka. Na záver prilejeme brandy. Ako posledné pripravíme hrušky. Do kastrólika dáme vodu, čaj, klinčeky, brandy a škoricu. Privedieme k varu, vrecká vyberieme, plameň znížime na nízky a vložíme ošúpané hrušky. Varíme asi 40 až 60 minút, kým nie sú hrušky mäkké. Cheesecake podávame preliaty karamelom a s hruškami.
Komentáre