Dnes je streda, 26.február 2020, meniny má: Viktor
Čas čítania
1 minute
Zatiaľ prečítané

Srnčie ragú so zemiakovými guľami

január 29, 2020 - 08:00
Divina je v našej kuchyni samostatná kapitola. Jej príprava odrádza svojou zložitosťou a zdĺhavosťou, no výsledok stojí za to!
Čas varenia: 
1 hod
Čas prípravy: 
30 minút
Ingrediencie: 
800 g jelenieho pleca
1 čerenú cibuľu
2 mrkvy
2 petržleny
300 ml Červeného vína
300 ml vody
2 bobkové listy
  vetvičku rozmarínu
1 kocku 70 % horkej čokolády
1 pl slivkového lekváru
  olej
  sladkú a pálivú mletú papriku
  korenie
  Soľ
400 g Zemiakov
50 g Krupice
100 g Hrubej múky
1 Vajce
  Soľ
Inštrukcie: 

V hrnci na oleji opražíme na kocky nakrájanú cibuľu.Pridáme aj mletú sladkú a pálivú papriku, na kolieska nakrájanú mrkvu a petržlen.Jelenie mäso opláchneme a nakrájame na väčšie kocky.Pridáme ho do hrnca a zľahka opražíme. Predhrejeme si rúru na 200 stupňov. Mäso podlejeme vínom a vodou. Necháme prevrieť, aby sa odparil alkohol. Osolíme, okoreníme, pridáme vetvičku rozmarínu a bobkové listy. Hrniec prikryjeme a vložíme do rúry, kde necháme mäso dusiť 1 hodinu. Medzitým dáme variť zemiaky v šupke. Asi po 30 minútach, záleží od veľkosti, ich vyberieme, ošúpeme a ešte teplé nastrúhame alebo dobre roztlačíme. Pridáme do nich krupicu a premiešame. Rozbijeme vajíčko, ktoré pridáme do zemiakov a postupne pridávame aj hrubú múku a soľ podľa chuti. Vypracujeme zemiakové cesto, ktoré vyšúľame do valčeka (alebo dvoch – aby sa zmestili do hrnca). Ich priemer by mal byť asi 5 cm. V hrnci necháme zovrieť osolenú vodu a  vložíme  do nejvytvarované gule. Varíme asi 20 minút pri miernom bublaní vody. Ragú vyberieme z rúry a mäso s polovicou koreňovej zeleniny vyberieme bokom. Taktiež vyberieme aj vetvičku rozmarínu a bobkové listy. Šťavu so zvyšnou zeleninou rozmixujeme na omáčku. Pridáme do nej malú tabuľku horkej čokolády a lyžicu lekváru. Dosolíme podľa chuti. Mäso so zeleninou vrátime naspäť do omáčky.

- - Inzercia - -