Dnes je piatok, 18.október 2019, meniny má: Lukáš
Čas čítania
1 minute
Zatiaľ prečítané

Vegánska čokoládová torta s parížskym krémom

február 24, 2019 - 06:30
No a dezert trošku odľahčime a vyskúšajme vegánsku dobrotu, ktorá má menej kalórií, ale na jej chuti to nespoznáte.
Čas varenia: 
50 minút
Čas prípravy: 
15 minút
Ingrediencie: 
1 šálky hladkej špaldovej múky
1 šálky mandľového mlieka
1 šálku brezového cukru
1⁄2 šálky kakaového prášku
1⁄2 kokosového oleja
1⁄4 šálky pomletého lúpaného konopného semienka
1 čl prášku do pečiva bez fosfátov
1 čl jedlej sódy
1 čl vanilky
  Na parížsky krém:
200 ml ryžovej smotany
100 g kakaovej hmoty
1⁄3 šálky brezového cukru
50 g rastlinného masla
Inštrukcie: 

V nádobe zmiešame všetky suché suroviny, múku, kakaový prášok, brezový cukor, prášok do pečiva, jedlú sódu, konopné semeno, soľ a vanilku. Pridáme roztopený kokosový olej a mandľové mlieko a poriadne premiešame. Zmes vylejeme do tortovej formy a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov, pečenie zdola, približne 50 minút. Spravíme test so špajlou, ak je takmer čistá, koláč je upečený. Vyberieme ho z rúry, dáme preč formu a necháme vychladnúť. Do hrnca vylejeme ryžovú smotanu, pridáme nalámané kúsky kakaovej hmoty a brezový cukor. Miešame, aby sa kakaová hmota rozpustila. Keď je rozpustená, dáme preč z varnej dosky, vychladnúť. Do hrnca primiešame rastlinné maslo a vyšľaháme. Krém má nabrať na objeme a zblednúť, vtedy vieme, že je hotový. Vychladnutý korpus prekrojíme pozdĺžne na dve časti. Vrchnú  odložíme a na spodnú natrieme 3/4 parížskeho krému. Položíme vrchnú časť a zvyšný krém použijeme na zdobenie hornej časti korpusu a potretie bokov torty, aby sa horný a spodný korpus opticky spojili. Tortu necháme poriadne stuhnúť.