Dnes je sobota, 17.november 2018, meniny má: Klaudia
Čas čítania
menej ako
1 minúta
Zatiaľ prečítané

Poznáte stáročný príbeh prešporských bajglov?

november 06, 2018 - 13:33
Bratislavské rožky boli prvýkrát v histórii spomenuté už v roku 1599, kedy sa podľa Knihy majstrov cechu prešporských pekárov na Veľkonočný pondelok rozhodlo, že bajgle (vtedajší názov pre bratislavské rožky) majú piecť všetci pekári, ktorí pečú aj praclíky.

Až na viedenský cisársky dvor

Pekár Scheuermann si otvoril pekáreň s výrobou bratislavských rožkov v roku 1836. O pár rokov túto špecialitu už vyrábalo niekoľko pekárov, ako napríklad Korče, ktorý údajne dodával rožky aj na cisársky dvor do Viedne a bol rytierom rádu Františka Jozefa. Schwappach a Wendler zasielali balené rožky aj poštou, napríklad do Budapešti, Trnavy či Ostrihomu.

bratislavske_rozky.jpg

Foto: 
Fantastico

Kde nájdete tie pravé?

V súčasnosti je Bratislavský rožok chránený v EÚ ako zaručená tradičná špecialita. Pravé Bratislavské rožky od Fantastico zoženiete napríklad v Kaviarni F. X. Messerschmidta, Starej tržnici počas vybraných eventov, kaviarni Kaffčo, potravinách Yeme, Cafepoint a niektorých ďalších kaviarňach či obchodoch. Nezabudnite – písmenko C znamená lahodnú orechovú náplň a podkovička je zasa vláčny mak.

Recept na tradičnú delikatesu nájdete na www.visitbratislava.com 

Naše aktivity: 

- - Inzercia - -