Dnes je streda, 14.november 2018, meniny má: Irma
Čas čítania
1 minute
Zatiaľ prečítané

Vitamínmi nabitý tekvicový med: Pomôže pri zlom trávení, zvýši imunitu a ocení ho aj vaša pečeň

október 30, 2018 - 18:00
Tekvicový med je v mnohých domácnostiach skôr neznámym pojmom. Možno i vy o ňom počujete po prvý raz a to musíme napraviť.

Práve v týchto dňoch si totiž na tekviciach pochutnávame viac, než po iné časti roka. A dobre robíme. Veď až 90% tekvice pozostáva z vody, 100 gramov obsahuje iba 55 kJ, pričom tuk tvorí zanedbateľných 0,2 g. Aj tieto údaje robia z tekvice výborného spoločníka pri chudnutí.

Tekvica je bohatá na pektín, nenasýtené kyseliny a antioxidanty. Je pochopiteľné, že ani s tekvicovým medom nešliapnete vedľa. Ten si vás získa predovšetkým sladkou chuťou a korenistou arómou. Tekvicový med oceníte nielen v kuchyni pri príprave dresingov, varených i pečených jedál, no osvedčil sa aj ako liek. Za celý arzenál zdravotných benefitov spomeňme:

  • pomôže znížiť hladinu zlého cholesterolu,
  • vďaka obsahu vitamínov a karoténov blahodarne pôsobí na pečeň,
  • posilňuje činnosť obličiek,
  • znižuje opuchy končatín,
  • pri problémoch s chronickou zápchou pôsobí ako prírodné laxatívum,
  • eliminuje ťažkosti s močovými cestami,
  • je odporúčanou potravinou pri liečbe obezity.

Prípravu zvládne každý                                           

Vezmite si zrelú tekvicu, odrežte z nej vrch, odstráňte jadierka i vlákna vo vnútri. Pridajte do nej med, sladidlo – odporúčame hnedý cukor a prikryte ju späť odrezaným vrchom. Na chladnom mieste  nechajte tekvicu odležať desať dní. Med uskladnite ideálne v sklenenej nádobe s vekom a v chladničke, no maximálne mesiac. Odporúčaná denná dávka tekvicového medu je jedna polievková lyžica.

Naše aktivity: 

- - Inzercia - -